Efektivní řešení obchodních sporů ve stavebnictví - rozhovor pro estav.tv

🎙️ Máte spor se svým obchodním partnerem? Tradiční soudní řízení může být dlouhé a stresující. Existuje efektivnější cesta, jak dosáhnout spravedlnosti. Na toto téma poskytl rozhovor Michal Čáp pro estav.tv

13/5/2024
Mgr. Michal Čáp, LL.M., MCIarb

Během stavebního řízení často dochází ke sporům mezi investorem, dodavatelem a dalšími subjekty. Je potřeba tyto spory nějakým způsobem vyřešit a tradiční soudní řízení se často jeví jako jediné možné řešení. Tato cesta však může být nejen dlouhá a vyčerpávající, ale může také poškodit profesionální vztahy a zanechat na nich dlouhodobé stopy. V poslední době se ukazuje, že existuje mnohem účinnější a méně konfliktní způsob, jak řešit obchodní spory. Na toto téma, pro estav.tv hovořil Michal Čáp, Advokát / Senior Associate ROWAN LEGAL.

Kdy se s rozhodčím řízením mohou stavební firmy setkat?

Rozhodčí řízení je alternativou ke standardnímu řešení sporů, které zpravidla rozhodují soudy. Aby se stavební společnosti dostaly do rozhodčího řízení (arbitráže), je potřeba, aby ve svých smlouvách měly sjednány tzv. rozhodčí doložky.“ uvedl Michal Čáp.

Rozhodčí doložky se nejčastěji sjednávají k následujícím rozhodčím institucím:

  • Rozhodčí soud při Hospodářské komoře České republiky a Agrární komoře ČR  
  • VIAC
  • ICC

Pokud chtějí podnikatelé řešit své spory v rozhodčím řízení, je potřeba na to myslet dopředu při kontraktačním procesu. Je zde i možnost řešit spory až poté, co vzniknou, ale ze zkušenosti je zřejmé, že tyto situace bývají daleko komplikovanější.  

Jaké jsou výhody rozhodčího řízení?

Rozhodčí řízení nabízí řadu výhod, které mohou např. majitelům stavebních firem pomoct čelit technicky složitým obchodním sporům. Mezi hlavní výhody patří:

  • Rychlost - je obvykle rychlejší než soudní proces.
  • Neformálnost - jednání probíhá v méně formálním prostředí, což může značným způsobem snížit stres a zjednodušit proces.
  • Odbornost rozhodců - strany si mohou vybrat rozhodce se specifickými znalostmi, které jsou relevantní pro jejich spor.
  • Jednoinstančnost - rozhodnutí je konečné a není předmětem odvolání.
  • Mezinárodní vykonatelnost - rozhodčí nálezy jsou snadno vykonatelné v zahraničí díky mezinárodním smlouvám.

Jaké důležité otázky v rozhovoru dále zazněly?

  • Jaká je délka rozhodčího řízení v porovnání se soudním řízením?
  • Kdo jsou rozhodci a kde lze seznam rozhodců najít?  
  • Kolik stojí rozhodčí řízení?
  • Musí být rozhodčí doložka součástí textu smlouvy nebo může být přiložena jako příloha ke smlouvě?  
  • Jaká strana rozhodce vybírá?

Na závěr

Rozhodčí řízení se jeví jako atraktivní alternativa k tradičnímu soudnímu řízení. Nabízí rychlost, efektivitu a flexibilitu. To jsou zásadně důležité faktory pro efektivní řešení obchodních sporů. Začlenění rozhodčí doložky do Vašich smluv může poskytnout cennou cestu k řešení budoucích sporů. Správný výběr rozhodců je zde klíčovým faktorem pro zajištění spravedlivého a efektivního řízení.

Vřele doporučujeme poslechnout si kompletní rozhovor s Michalem Čápem. Získáte rozhodující informace o přínosech rozhodčího řízení pro Vaše podnikání.  Celý rozhovor najdete zde: Rozhodčí doložky ve smlouvách o dílo – estav.tv

Pokud v současné chvíli řešíte výběr rozhodce nebo obchodní spor, neváhejte a kontaktujte nás: https://www.obchodniarbitraze.cz/kontakt

Další naše články
Olympijské hry v esportu 2025

V roce 2025 se uskuteční první Olympijské Esportové hry v Saúdské Arábii. MOV oznámil dohodu o partnerství se SA na dalších 12 let.

25/7/2024
Tým ROWAN LEGAL
Přečíst celé ....
Ing. Vladimír Hejduk novým rozhodcem pro oblasti obchodní arbitráže a daňové spory

Ing. Vladimír Hejduk se stal naší novou posilou do sestavy rozhodců. Jeho expertiza v oblasti daňového a korporátního práva obohatí naši arbitrážní praxi.

15/7/2024
Tým ROWAN LEGAL
Přečíst celé ....
JUDr. Ing. Miloš Olík, Ph.D. jmenován do disciplinární komise ČAS

Jsme velmi hrdí na to, že byl náš kolega a partner Miloš Olík jmenován do disciplinární komise Českého atletického svazu

20/6/2024
Tým ROWAN LEGAL
Přečíst celé ....

Podání oznámení

Zaměstnanec podá oznámení prostřednictvím interního systému Whistlelink nebo některým z doplňkových způsobů (např. osobně u příslušné osoby). Interní systém Whistlelink umožňuje následnou komunikaci i při zachování úplné anonymity oznamovatele. Oznamovatel i po podání oznámení může komunikovat s příslušnou osobou, sledovat průběh prošetřování a v případě potřeby poskytnout doplňující informace. 

1

Příjem oznámení

Příslušná osoba přijímá oznámení a komunikuje s oznamovatelem. Systém Whistlelink upozorňuje na nově příchozí oznámení i na lhůty pro reakci a pro uzavření šetření. Příslušná osoba rovněž prověřuje důvodnost oznámení, pro tento účel má k dispozici odbornou právní podporu ROWAN LEGAL. 

2
O nás

Tyto stránky jsou vytvořeny advokátní kanceláří ROWAN LEGAL, advokátní kancelář s.r.o.

Jsme jedna z největších advokátních kanceláří na českém trhu, kde působíme více než 30 let. Jsme hrdí, že mezi naše klienty patří největší národní a mezinárodní korporace. Zároveň nás těší, že nám své spory svěřují i jednotlivci. Jakožto právní zástupci působíme v České republice, ale díky naší mezinárodní síti zajišťujeme kvalitní právní podporu i v zahraničí. Naši rozhodci působí po celém světě.

Ocenění
33

let na trhu

90

zkušených specialistů

143

spolupracovníků

100

zemí, které pokrýváme

JUDr. Ing. Miloš Olík, Ph.D., LL.M., FCIArb

Máte jakékoliv otázky? Neváhejte se na nás obrátit.