Prague Arbitration Day 2024

Prague Arbitration Day v roce 2024 je minulostí. My jsme samozřejmě byli u toho a přinášíme přehled aktuálních témat, která byla předmětem aktivních diskusí.

21/5/2024
Tým ROWAN LEGAL

Šestý ročník PAD je za námi. Na letošní konferenci se diskutovalo zejména o budoucnosti rozhodčího řízení a o rolích zemí CEE v rámci vývoje rozhodčího řízení.

Představení Prague Arbitration Day

Jedná se o jednu z hlavních konferencí pro rozhodce, právníky se specializací na rozhodčí řízení, podnikové právníky nebo zástupce národních a mezinárodních komor. Organizuje ji International Chamber of Commerce Czech Republic v Praze ve spolupráci s ICC International Court of Arbitration.

Jaké hlavní téma se na PAD 2024 probíralo?

Podobně jako v dalších jiných odvětvích, tak iv rozhodčím řízení je velmi diskutované téma umělé inteligence. Provokativní a zatím otevřenou otázkou zůstává, zda dojde k plnému nahrazení práce rozhodců, právních zástupců umělou inteligencí. Závěrem diskuse byl většinový optimistický závěr, že nejspíš nedojde k plnému nahrazení.

Můžeme však očekávat významný vliv AI na rozhodčí řízení, a to především z hlediska urychlení procesů rešerší, analýz, zpracování data celkovému zrychlení rozhodovacího procesu.

Jaká další významná témata se v rámci konference řešila?

Dalším bodem programu byla i specifika rozhodčího řízení v německy mluvících zemích (Rakousko, Německo a Švýcarsko).

Poslední blok obsahoval téma zrychleného řízení a předběžných opatření, kde vystoupil Mgr. Michal Čáp, náš rozhodce a advokát. Nebyl však jediným zástupcem ROWAN LEGAL na této konferenci. Přítomen byl silný arbitrážní tým ve složení JUDr. Ing. Miloš Olík Ph.D., Mgr. Michal Nulíček, JUDr. Margarita Kucharčuk Karešová a Mgr. Bc. Václav Kočařík.

Užili jsme si skvělou atmosféru, která panovala po celou dobu letošní konference a těšíme se na další setkání s odborníky na mezinárodní arbitráže, které proběhne 6. 3. 2025 v rámci 7. ročníku PAD 2025.

Hledáte zkušené rozhodce a odborníky, kteří vám poradí s rozhodčí doložkou, vedením rozhodčího řízení nebo případně s vymáháním přiznané pohledávky? Obraťte se na nás.

Další naše články
JUDr. Ing. Miloš Olík, Ph.D. jmenován do disciplinární komise ČAS

Jsme velmi hrdí na to, že byl náš kolega a partner Miloš Olík jmenován do disciplinární komise Českého atletického svazu

20/6/2024
Tým ROWAN LEGAL
Přečíst celé ....
Aktualizace směrnice IBA o střetu zájmu v mezinárodním rozhodčím řízení

Přečtěte si o nedávné aktualizaci IBA Guidelines on Conflicts of Interest in International Arbitration. O co byl např. rozšířen tzv. "oranžový seznam"

14/6/2024
JUDr. Ing. Miloš Olík, Ph.D., LL.M., FCIArb , JUDr. Margarita Karešová Kucharčuk, Mgr. Bc. Václav Kočařík
Přečíst celé ....
Nepřipojení ICC rozhodčích pravidel k rozhodčí doložce: nová judikatura

Znovu se vracíme k otázce, zda je zapotřebí přiložit ICC rozhodčí pravidla k rozhodčí doložce, a to ve světle nové judikatury.

4/6/2024
JUDr. Ing. Miloš Olík, Ph.D., LL.M., FCIArb , JUDr. Margarita Karešová Kucharčuk
Přečíst celé ....

Podání oznámení

Zaměstnanec podá oznámení prostřednictvím interního systému Whistlelink nebo některým z doplňkových způsobů (např. osobně u příslušné osoby). Interní systém Whistlelink umožňuje následnou komunikaci i při zachování úplné anonymity oznamovatele. Oznamovatel i po podání oznámení může komunikovat s příslušnou osobou, sledovat průběh prošetřování a v případě potřeby poskytnout doplňující informace. 

1

Příjem oznámení

Příslušná osoba přijímá oznámení a komunikuje s oznamovatelem. Systém Whistlelink upozorňuje na nově příchozí oznámení i na lhůty pro reakci a pro uzavření šetření. Příslušná osoba rovněž prověřuje důvodnost oznámení, pro tento účel má k dispozici odbornou právní podporu ROWAN LEGAL. 

2
O nás

Tyto stránky jsou vytvořeny advokátní kanceláří ROWAN LEGAL, advokátní kancelář s.r.o.

Jsme jedna z největších advokátních kanceláří na českém trhu, kde působíme více než 30 let. Jsme hrdí, že mezi naše klienty patří největší národní a mezinárodní korporace. Zároveň nás těší, že nám své spory svěřují i jednotlivci. Jakožto právní zástupci působíme v České republice, ale díky naší mezinárodní síti zajišťujeme kvalitní právní podporu i v zahraničí. Naši rozhodci působí po celém světě.

Ocenění
33

let na trhu

90

zkušených specialistů

143

spolupracovníků

100

zemí, které pokrýváme

JUDr. Ing. Miloš Olík, Ph.D., LL.M., FCIArb

Máte jakékoliv otázky? Neváhejte se na nás obrátit.